Eteeriset öljyt

Luonnonmukaisuus on trendikästä, ja ihmiset etsivät luonnomukaisia keinoja lisätä hyvinvointiaan. Olet varmasti kuullut puhuttavan eteerisistä öljyistä, mutta mitä ne itse asiassa ovat ja miten niitä käytetään? Mitä hyötyä niistä on?

Olen itse tutustunut eteerisiin öljyihin nyt parin vuoden ajan, ja omaa elämääni ne ovat parantaneet. Kynnys kokeilla on ollut matala, sillä käytön aloittaminen ei vaadi paljoa.

Mitä eteeriset öljyt ovat?

Eteerisiä – eli haihtuvia – öljyjä on käytetty hyvinvoinnin tukena jo tuhansia vuosia. Ne valmistetaan höyrytislaamalla tai kylmäpuristamalla kokonaisista kasveista tai niiden siemenistä, juurista tai lehdistä. Kasvit voivat olla yrttejä, kukkia, hedelmiä tai pihkaa.

Valmistusmenetelmä tiivistää kasvin esanssin voimakkaaksi öljyksi – joka on voimakkaampaa kuin kasvi itse.

Noin 10 % maailman kasvilajeista on aromaattisia, eli ne sisältävät ainesosia, joiden tehtävänä on suojella kasvia kasvitaudeilta, homeelta, haavoilta ja kuivumiselta. Eteerinen öljy on lukuisten eri yhdisteiden seos, mutta kokonaisuudessaan kasvin itsensä luontaisesti valmistama – ei ihmisen. Eri kemialliset koostumukset vaikuttavat jokaisen eteerisen öljyn aromiin ja siihen, miten se imeytyy ja käyttäytyy elimistössä.

Miksi niitä käytetään?

Eteerisillä öljyillä on lukemattomia käyttötarkoituksia. Niiden aineosilla voidaan aktivoida sekä ihmisen fysiologisia toimintoja että tunne-elämän tasapainoa. Niillä voidaan muun muassa vähentää ahdistusta, pelkoa, stressiä, sekä parantaa ja virkistää mielialaa, rentouttaa ja parantaa unta. Eteerisistä öljyistä voi saada apua iho- hengitystie- ja ruoansulatusongelmiin. Niitä voi käyttää vahvistamaan hiuksia, rauhoittamaan päänahkaa ja helpottamaan hammas- ja ienongelmia. Ne tasapainottavat hormonitoimintaa ja monilla öljyillä on tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Suurimmalla osalla eteerisistä öljyistä on antibakteerisia ja antiseptisiä ominaisuuksia.

Eteeriset öljyt muunmuassa:

 • Vähentävät stressiä ja ahdistusta: Eteerisistä öljyistä esimerkiksi Laventeli, YlangYlang, Appelsiini ja Frankincense auttaa parantamaan mielialaa, vähentämään stressiä ja lähettämään aivoille rauhoittavia sighaaneja.
 • Rentouttavat: Lisää rentouttavia eteerisiä öljyjä hierontaöljyyn, kylpyveteen tai jalkakylpyyn.
 • Parantavat unta: Esimerkiksi laventelin, kamomillan ja bergamontin tiedetään sisältävän rentouttavia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa unettomuuden ja univaikeuksien kanssa. Hiero pohjaöljyyn laimennettua laventelia jalkapohjiin ennen nukkumaanmenoa, kokeile Frantsilan valmista iltaöljyä nenänpieliin unta parantamaan.
 • Parantavat hiusten ja ihon kuntoa: Eteerisistä öljyistä rosmariini vahvistaa hiusta ja auttaa hilseilevää päänahkaa, voit esimerkiksi sekoittaa muutaman tipan rosmariiniöljyä shampooseesi. Eri eteeriset öljyt tekevät myös hyvää ihollesi: Sitruuna raikastaa ja auttaa isoista ihohuokosista ja epätasaisesta ihosta kärsiviä, teepuuöljy puhdistaa ja pelargoniöljy uudistaa vanhenevaa ihoa.
 • Vahvistavat immuniteettia ja tukevat infektioiden paranemista: Suurin osa eteerisistä öljyistä sisältävät antibakteerisia ja antiseptisiä ominaisuuksia, ja niillä on myös tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia.
 • Tasapainottavat hormonitoimintaa: Hormonitoiminnan tasapainottamiseen on monia hyviä eteerisiä öljyjä, kokeile esimerkiksi timjamia, santelipuuta tai salviaa. Salvia on erinomainen myös vaihdevuosivaivoihin, se auttaa tasapainottamaan estrogeenin tuotantoa elimistössä.
 • Lievittävät kipua
 • Tukevat painonpudotuksessa ja -hallinnassa
 • Tukevat ruoansulatusta: Etenkin piparminttuöljystä voi saada apua ruoansulatuksen epätasapainoon. Piparmintusta on havaittu olevan apua muun muassa turvotukseen, ilmavaivoihin, ripuliin ja ärtyvään suolistoon. Muita hyviä eteerisiä öljyjä ruoansulatuksen tukemiseen ovat korianteri, fenkoli, inkivääri ja kardemumma.
 • Puhdistavat elimistöä
 • Helpottavat allergioita
 • Helpottavat palovammoja ja haavaumia
 • Raikastavat kodin ja pyykit: Pari tippaa teepuuöljyä keittiön- ja kylpyhuoneen puhdistussuihkeeseen raikastaa koko huoneen, lisäksi teepuuöljyllä on bakteereja ja viruksia tuhoavia ominaisuuksia. Muutama tippa sitruunaöljyä parantaa tisikikoneen pesutulosta ja raikastaa mahdollisen tunkkaisen hajun myös pyykinpesukoneesta.

Eteeristen öljyjen käyttötavat

Hengitysilmassa

Todennäköisesti tunnetuin tapa käyttää eteerisiä öljyjä on niiden käyttäminen hengitysilmassa höyryttäjän avulla.

Hengittäessäsi eteerisiä öljyjä, niiden molekyylit vaikuttavat limakalvojen kautta tuhansiin reseptoreihin aivojen limbiseen järjestelmään.
Tämä on aivojen vanhin alue, se käsittelee emotionaalisia ja psykologisia reaktioita. Hermosysteemi limbisessä järjestelmässä johtaa muihin aivojen alueisiin, jotka ovat vastuussa hormonien erittymisestä ja kehon toimintojen säätämisestä.
Koko prosessi öljyn ensimmäisestä hengittämisestä vastaavaan rauhaseritykseen tapahtuu muutamassa sekunnissa. Siksi yksinkertainen sisäänhengitys voi aiheuttaa kehossa muutoksia immuunijärjestelmän stimuloinnissa, ruoansulatuskanavan käynnistämisessä ja niin edelleen.

Iholle

Eteeriset öljyt ovat erittäin vahvoja, eikä niitä siksi suositella käytettäväksi sellaisenaan suoraan iholle, vaan aina pohjaöljyyn laimennettua. Pohjaöljy kuljettaa eteeristen öljyjen vaikuttavat aineet isoillekin ihoalueille.
Iho on suhteellisen läpäisevä rasvaliukoisille aineille ja suhteellisen läpäisemätön vesiliukoisille aineille. Eteeriset öljymolekyylit ovat niin pieniä, että ne pystyvät kulkemaan ihon uloimman kerroksen läpi hiussuoniin ja verenkiertoon. Imeytymistä tapahtuu myös karvatuppien ja hikikanavien kautta ja sitä voi edesauttaa lämmöllä ja hieronnalla. Myös ihon paksuudella (ohuet ihoalueet herkempiä) ja pohjaöljyllä on merkitystä imeytyvyyteen.

Pohjaöljyn on hyvä olla suhteellisen kevyt, jotta eteeristen öljyjen ominaisuudet pääsevät esille. Pohjaöljyksi kelpaa lähes mikä vain laadukas, mielellään kylmäpuristettu siemen- tai kasviöljy.

Kuinka päästä alkuun?

Se on helppoa! Tarvitset vain yhden tai useamman tarpeisiisi sopivan eteerisen öljyn sekä diffuuserin/tuoksukyntitlän (hengitysilmassa käytettynä) tai pohjaöljyä (iholle käytettynä). Tai molempia. Monet aloittavat eteeristen öljyjen käytön laventelilla, sen monipuolisuuden ja miellyttävän tuoksun takia.

Oletko sinä kokeillut/käyttänyt eteerisiä öljyjä? Mikä kokemuksesi niistä on? Kerrothan kommentissa, kuulisin mielelläni muiden kokemuksia ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s