Kolme kertaa elämää parantava kirja

Matthew Walker: Miksi nukumme – Unen voima

Supermielenkiintoinen kirja, joka kylläkin saa tajuamaan miten vähän on kiinnittänyt huomiota yhteen ihmisen tärkeimmistä tarpeista – nukkumiseen, ja miten paljon vahinkoa se on omaan elämään aiheuttanut.

Mitä unen eri vaiheissa tapahtuu ja miksi kaikkia niitä tarvitaan? Miten esimerkiksi alkoholi vaikuttaa unen vaiheisiin? Entä unilääkkeiden käyttö? Ennen kaikkea kirjan näkökulma on siinä, miten unen laatu vaikuttaa elämänlaatuun.

Itselleni kirja oli silmiä avaava, ja ahmin tämän läpi suurella mielenkiinnolla. Vahva suositus.

Minulla oli joskus tapana sanoa: ”Uni on hyvän terveyden kolmas peruspilari ruokavalion ja liikunnan rinnalla”. Olen muuttanut mieltäni. Uni on enemmän kuin yksi pilareista; se on perusta, jonka päällä nuo kaksi muuta terveyden puolustustornia seisovat. Kun unen vankka perusta poistetaan tai sitä edes hieman heikennetään, huolellinen syötävän valinta ja aktiivinen kuntoilu eivät enää tuotakaan tuloksia, kuten tuonnempana nähdään.

Unien näkeminen toimii kuin asiantunteva haastattelija, esittää kysymyksiä tuoreelle omaelämänkerralliselle kokemukselle ja pyrkii sijoittamaan sen aiempien kokemusten ja saavutusten yhteyteen kehittäien näin runsaskuvioisen merkitysten kudelman.

Maria Borelius: Hyvinvoinnin vallankumous

Inspiroiva kirja käsittelee kehon matala-asteista tulehdusta eri näkökulmista ja seuraa 52-vuotiaan Maria Boreliuksen nelivuotista tutkimusmatkaa kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia. Monen sairauden ja vaivan taustalla on kehon matala-asteinen tulehdus, ja se kytee meissä monessa meidän siitä tietämättä. Kirja on sekä kattava tietopankki että innostava onnistumistarina. Kuuntelin tämän äänikirjana parikin kertaa, jonka jälkeen tilasin kirjan itselleni paperiversiona. Voisi siis sanoa että pidin.

Marianna Stolbow: Rakastamisen taito

Tämä teos osui ja upposi itseeni sanan syvimmässä merkityksessä. Rakkaudessa, kuten monessa muussakin elämän osa-alueessa meitä ohjaavat jo varhain opitut käyttäytymis- ja ajatusmallit. Kirja tarjoaa liudan ahaa-elämyksiä niistä esteistä, joita meistä moni on itse kasannut suhteidemme onnistumisen eteen ja niistä keinoista joilla voimme välttää sudenkuopat rakkaudessa.

Rakkaussuhde ei siis tarkoita toisen minuuteen tunkeutumista. Avoimuus ei ole päiväkirjojen ääneen lukemista eikä toisen painostamista kertomaan jotain, mikä on vielä hänelle itselleenkin epäselvää. Mutta kun pääsee perille ja tietää, mikä mieltä kaihertaa, on oltava valmis sanoittamaan tunteensa.

En aio tarkastella rakkautta maailman suurimpana mysteerinä, vaan katsoa suoraan, mistä on aikuisten välisissä rakkaussuhteissa konkreettista apua, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, miten välttää riskipaikkoja tai tarvittaessa suoristaa vinoutumia.

Myöhemmät suhteet muodostavat pintamuistoja – merkittäviä toki – mutta kaikkein raskaimpana raahamamme matkalaukun pohjalla painavat kodin opit.

Kauniisti kirjoitettu kirja joka omalla kohdallani avasi silmiä omasta tavastani reagoida rakkaudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s