Mitä tarkoittaa matala-asteinen tulehdus?

Tiesitkö, että kehosi saattaa olla jatkuvassa tulehdustilassa? Kyseessä ei ole tulehdus, joka saattaa olla seurausta haavan tulehtumisesta, tai kun sairastut. Vaan kehon matala-asteisesta tulehduksesta – inflammaatiosta, joka voi kyteä huomaamatta kehossamme lisäten vähitellen sen tulehduskuormitusta. Tulehduskuorman kasvaessa voi elimistön sietokyky tulla tiensä päähän, jolloin ihmisen sairastumisriski kasvaa.

On ollut todella mielenkiintoista tutustua tähän ”hiljaiseksi tulehdukseksi” kutsuttuun tilaan. En ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, miten syömämme ruoka saattaa sairastuttaa meidät – vaikka söisimmekin perusterveellisesti. Matala-asteisen tulehduksen uskotaan olevan monen oireen ja sairauden taustalla, ja sen hillitseminen vaikuttaa suuresti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

On vielä hieman epäselvää, mihin kaikkiin sairauksiin matala-asteinen tulehdus voi olla kytköksissä, mutta ainakin kroonisiin kiputiloihin, nivelongelmiin, astmaan, masennukseen, diabetekseen, hormonitoiminnan häiriöihin sekä sydän- ja verisuonitauteihin liittyy vahvasti kehon inflammaatio. Viime aikojen tutkimustulokset viittaavat yhteyttä olevan myös mm. alzheimerin tautiin. Tulehdus ei yksin aiheuta sairauksia, mutta se on oleellinen tekijä useimpien kroonisten sairauksien synnyssä. Pahimmillaan piilevä matala-asteinen tulehdus aiheuttaa jopa sydänkohtauksen tai aivoinfarktin.

Suosittelen lämpimästi kahta matala-asteista tulehdusta käsittelevää kirjaa, joita tässäkin kirjoitksessa olen osittain lähteenä käyttänyt:

Maria Borelius; Hyvinvoinnin vallankumous

Pirjo Saarnia; Syö oikein, sammuta tulehdus

IMG_20190221_114920

Mikä aiheuttaa kehon tulehdustilaa?

Paljon tyydyttynyttä rasvaa, sokeria ja vaaleita viljoja sisältävä ruokavalio, ravintoaineiden puutos, ruoan vääränlainen valmistustapa liian kuumalla lämpötilalla sekä huonosti kuumutta kestävällä rasvalla, ylipaino, huono suu- ja hammashygienia, liikkumattomuus, tupakointi, krooninen stressi sekä riittämätön uni.

Käänteisesti taas kohtuullinen liikkuminen, painonhallinta, hyvä hammashygienia ja -hoito, runsaan alkoholinkäytön välttäminen, rentoutuminen, riittävä uni ja tulehdusta hillitsevä ruoka, kohtuullinen annoskoko ja ruoanvalmistustapa miedolla lämmöllä ja hyvin kuumuutta kestävällä rasvalla auttavat tulehduskuorman hillitsemisessä.

Millainen ruoka sitten hillitsee matala-asteista tulehdusta?

Erinomaisia tulehduksen hillitsijöitä ovat marjat, kasvikset, rasvainen kala, maustekasvit, vihreä tee ja täysjyväviljat. Kannattaa yhdistellä mahdollisimman monia tulehdusta hillitseviä ruoka-aineita aterioille.

Tärkeitä tekijöitä tulehdustilaa vastaan kamppailussa ovat myös suoliston hyvä ja monipuolinen bakteerikanta sekä sopiva Omega 6 – ja Omega 3 rasvahappojen suhde.

uufrmpi

Matala-asteisen tulehduksen vähentäminen ei pelkästään ehkäise vakavia sairauksia, vaan myös vahvistaa arkipäivän jaksamista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia – tekee meistä vahvempia. Suo siis itsellesi päivittäin tulehdusta hillitsevää, oikeaa ruokaa, marjojen polyfenoleja, omega-3 rasvahappoja sekä probiootteja. Lisäksi lisää liikuntaa ja seesteisyyttä elämässäsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s